torstaina, syyskuuta 10

SOME VAI PERHE

Somettomia päiviä: 67
Kaverikohtaamisia tänään: 1
Päivän palaute: Ei ole

_____

Työstän sieniä terassilla ja kuuntelen radiota. On valmistunut tutkimus lasten ylipainosta. Noin joka viides lapsi on lihavahko. Asiantuntijat keskustelevat syistä. Perheet eivät enää syö yhdessä. Harrastukset vievät aikaa. Jäljelle jää epäterveellinen napsiminen. Liikkuminenkin on vähentynyt. Tietokoneet ja suoratoistopalvelut kiinnostavat enemmän. Toimittaja kysyy, mitä pitäisi tehdä. Asiantuntija vastaa, että he ovat ottaneet yhteyttä somevaikuttajiin, joita lapset ja nuoret seuraavat. Että nämä alkaisivat muistuttaa lapsia terveellisen syömisen merkityksestä. En ole uskoa korviani. Milloin lasten syömisestä on tullut somen asia? Eikö ne kuitenkin ole lapsen vanhemmat, joiden tästä tulisi päättää?

Hyvin pian tyttäriemme syntymän jälkeen tehtiin iso kansainvälinen tutkimus liittyen lasten koulumenestykseen. Ennakko-odotuksia ladottiin useita. Yhtenä että koulutettujen vanhempien lapset pärjäisivät koulussa paremmin. Näin ei kuitenkaan ollut. Tutkittavia suureita oli tutkimuksessa useita. Mutta vain yksi näytti korreloivan suoraan lasten hyvään koulumenestykseen. Se oli perheen yhteinen syöminen. Koulussa parhaiten menestyvien lasten perheissä ruokailtiin päivittäin yhdessä. Tokikaan ruoka ei välttämättä ole tästä korrelaatiosta vastuussa, vaan enempikin yhteinen aika, keskustelut ja lapsista välittäminen, joka näkyi yhteiselle aterioinnille annettuna aikana. Muistan kuinka juttelimme miehen kanssa tästä havainnosta. Päätimme silloin, että näin me tulemme perheessämme toimimaan. Ja näin me olemme kaksikymmentäviisi vuotta toimineet. Kiireisen elämän jaloissa ruokailuaikamme siirtyi kyllä etelä-eurooppalaisiin myöhäisiin kellonaikoihin, mutta aina yhteinen aika kuitenkin löytyi.

Jo useita vuosia sitten kotoa pois lentänyt esikoisemme on sisäistänyt yhteisen ruokailun merkityksen. Aina kun tytär kohtaa uuden ihmisen, joita tuo tapaa älyttömän usein, hän kartoittaa henkilön luonnetta ottamalla selvää, onko tämän perheessä syöty yhdessä. Mikäli on, uusi tuttavuus on selkeästi muita kiinnostavampi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti