keskiviikkona, elokuuta 26

...LISÄÄ KIRJEESTÄ

Somettomia päiviä: 51
Kaverikohtaamisia tänään: 0
Päivän palaute: Projektin uusi johtaja kehuu työtäni yli kesän

_____

Kuuntelen uutisia radiosta työpäivän päätteeksi. Siellä sanotaan, että kirjeiden toimittaminen postin toimesta esitetään tapahtuvaksi enää muutamana päivänä viikossa. Perusteluna kerrotaan, ettei kirjeitä enää liiku.

Uutinen saa sisimpäni värisemään. Ei niinkään että kirjeitä tarvitsisi ollenkaan olla. Eihän niitä oikeasti olekaan. Mutta etteikö meillä enää olisi järjestelmää, joka toimittaisi kirjeitä perille, mikäli niitä olisi olemassa.

Epämiellyttävyydessäni lienee kyse tietotekniikan ylimielisestä asemasta, joka tuntuu kaapanneen koko yhteiskuntamme, mutta samalla luoneen minulle itselleni epäuskon, voiko tämä kaikki muka toimia ja olla pysyvää.

Yhtenä esimerkkinä vanhanaikaisempien mallien toimivuudesta ovat olleet edellisten vuosien lumikuormien aiheuttamat sähkökatkot itäisessä Pohjois-Suomessa. Kun sähkö kuolee, ensiksi kärsivät talon kylmä- ja lämpöjärjestelmät. Seuraavana tulevat ladattavat järjestelmät kuten tietokoneet ja puhelimet. Mitä jää?

Helsingin pelastusjohtaja kertoi viime talven sähkökatkohässäkän keskellä, että vain yksi asia on selviytymisessä olennaista. Saatavilla pitää olla patteritoiminnallinen radio. Tsekkasin yhtenä aamuna työpaikan kahvitauolla, kuinka monelta löytyy kotona tällainen toiminnallisuus. Lähes sataprosenttisesti patteriradio löytyi kaikilta työkavereilta kyllä mökiltä, mutta kotoa ei juuri keneltäkään.

Tänään mietin, eikö kirjeiden välittämisen ilman tietoteknistä teknologiaa pitäisi kuulua samaan tietotekniikan epäonnistumisen ”back-up” suunnitelmaan kuin patterillisen radion. Kertaakaan en ole kuullut asiaa manittavan missään kansallisessa mediassa. En vaikka postin toimittamista ollaan koko ajan ajamassa alas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti