perjantaina, elokuuta 7

YSTÄVISTÄ

Somettomia päiviä: 33
Kaverikohtaamisia tänään: 0
Päivän palaute: Kiitän kaupan keski-ikäistä kassaa hyvästä terapiasessiosta

_____

Kolmekymppisen serkkuni hautajaisissa on paljon hänen ystäviään. Toinen serkkuni, jo lähempänä kuuttakymmentä, miettii samaa ja sanoo, että tuon ikäisillä kun vielä on ystäviä. ”Vähän nuoremmilla kaveripiiri on jo kokonaan siirtynyt tietotekniikkavälitteiseksi”, hän sanoo. Jään miettimään serkkuni sanoja ja ajattelen omia tyttäriäni. En ole täysin samaa mieltä. Siitä huolimatta kommentti koskettaa.

Kaksi päivää sitten tuli täyteen ensimmäinen kokonainen kuukausi ilman sosiaalista mediaa. Päivämäärään liittyy ensimmäinen puolitieteellinen analyysini, joita olen päättänyt somettomuuteni tiimoilta suorittaa. Tämä liittyy ystävyyteen, tai olisiko oikeampi sana ”kaveruuteen”.

Suoritin pari vuotta sitten kuukauden mittaisen kokeen, jossa merkitsin muistiin jokaisen ihmiskohtaamisen tältä ajalta (linkki). Kohtaamiseksi laskin joko kasvokkain tai puhelimen välityksellä tapahtuvan kaksisuuntaisen vuorovaikutuksen, jossa vaihdettiin sanoja. Esimerkiksi luento sadalle ihmiselle ei ollut sata kohtaamista, mutta jos kaksi oppilasta kysyi minulta jotakin, johon minä vastasin, kohtaamisia tuli kaksi. Luetteloin keräämäni kohtaamiset viiteen eri kategoriaan: perheeseen/sukuun, ystäviin/kavereihin, työkohtaamisiin, kirjailijakohtaamisiin ja tavallisiin pulliaisiin, kuten kaupan kassoihin, bussikuskeihin ja tarjoilijoihin. Yllätys ja ihan Hesarin sivuillekin asti päässyt pohdinta oli työkohtaamisten uskomaton ylimäärä.

Samaan tulokseen tulin vastaavassa laskennassa tässäkin kuussa, vaikka heinäkuu on suomalaisen työväestön ehdottomasti suosituin lomakuukausi. Päivittäisiä työkohtaamisia tuli kuukauden aikana yli neljäsataa. Tavallisia tuntemattomia ihmisiä kohtasin noin sata. Ystävien ja kavereiden kohtaamisia oli 20. Se ei ole vähän. Itse asiassa se on yli tuplasti enemmän kuin kaverikohtaamisten määrä toissavuotisessa analyysissani. Onko somettomuus jo nyt lisännyt oikeita ystävätapaamisiani vai onko kysymys vain kesän aktiivisesta vierailukaudesta? Tämä jää nähtäväksi, kun jatkan sosiaalista koettani läpi koko vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti